levesek
2. KARÁCSONI SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Hozzávalók:
- 1-2 sütőtök (1 kg körüli)
- 2-3 szem krumpli
- 1 dl főző tejszín vagy tej
- 2 fej vörös hagyma
- apróra vágott baconszalonna
- olívaolaj
- bors
- 2 leveskocka
- tejföl
- levesbetétnek:
- egy marék pirított tökmag
- tökmagolaj
- kéksajt darabkák vagy bármilyen kedvelt reszeltsajt
- pirított kenyér
A hagymát és a bacont apróra vágjuk és megpiritjuk szép barnára, ropogósra, ehhez hozzáadjuk a már előre megsütött héjából kikapart tököt. A kockára vágott burgonyát külön leveskockával kevés vízben készre főzzük, majd a felét rádobjuk a tökre és az így kapott pépet krémesre turmixoljuk. A krémet felöntjük a burgonya sós levével és a maradék apróra vágott burgonyával hozzáadunk tejszínt vagy tejet izlés szerint. tejföllel és választott levesbetéttel tálaljuk.
1. HIDEG UBORKALEVES
Nincs is jobb a nyári hőségben, mint egy finom, frissítő leves, ami könnyen elkészíthető főzés nélkül és még egészséges is.
Hozzávalók:...
1 db uborka
2 kis pohár sovány joghurt
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kapor
só
citromlé
víz
Az uborkát megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük, majd megsózzuk egy egy edényben félretesszük 20 percre. Addig megpucoljuk a hagymát és apró kockákra szeleteljük és szintén megsózzuk. A két gerezd fokhagymát vagy apróra vágjuk vagy fokhagyma törővel áttörjük.
Az uborkáról leöntjük a levet, amit eresztett, majd egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát majd a két pohár joghurtot. Kicsit elkeverjük majd fokozatosan elkezdjük felönteni kb 7 dl vízzel és egyenletesen elkeverjük. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy leves állaga legyen.
Ízlés szerint még sózzuk, illetve hozzáadjuk a kaprot és kb 1,5 evőkanál citromlevet. Az egészet betesszük a hűtőbe kb. 2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat!