Főételek
HENTESTOKÁNY / 4 adag
Tokány:
- 60 dkg sertéscomb vagy -lapocka
- 15 dkg császárszalonna vagy föstölt sonka
- 20 dkg csemege ecetes/kovászos uborka
- 2 dl tejszín vagy 2-3 ek tejföl
- 3 ek olaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz paradicsompüré (70 g)
- 1 dl száraz v. félszáraz fehérbor
- só
- őrölt bors bőven
elkészítés
- Megmossuk a húst, szárazra töröljük, majd 1,5 cm széles csíkokra vágjuk.
- A szalonnát szintén felcsíkozzuk, majd olajon kissé megpirítjuk.
- Rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, dinszteljük, beletesszük a húst, a paradicsompürét, egyszer-kétszer átforgatjuk.
- Felöntjük borral és fél deci vízzel, sózzuk, erősen borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk (kb. 3/4 óra).
- Az uborkát vékony hosszanti csíkokra szeleteljük, a végén hozzáadjuk, majd pár perc múlva a tejszínt vagy tejfölt beletesszük.
- Érdemes előzetesen kiszedni a főzőléből, kissé kihűteni, és abban elkeverni a tejszínt vagy tejfölt, majd visszarakni az egészbe, így egyenletesebb lesz a végeredmény.