Főételek

 
 

HENTESTOKÁNY / 4 adag

Tokány:

  • 60 dkg sertéscomb vagy -lapocka
  • 15 dkg császárszalonna vagy föstölt sonka
  • 20 dkg csemege ecetes/kovászos uborka
  • 2 dl tejszín vagy 2-3 ek tejföl
  • 3 ek olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 g)
  • 1 dl száraz v. félszáraz fehérbor
  • só 
  • őrölt bors bőven

elkészítés

  1. Megmossuk a húst, szárazra töröljük, majd 1,5 cm széles csíkokra vágjuk.
  2. A szalonnát szintén felcsíkozzuk, majd olajon kissé megpirítjuk.
  3. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, dinszteljük, beletesszük a húst, a paradicsompürét, egyszer-kétszer átforgatjuk.
  4. Felöntjük borral és fél deci vízzel, sózzuk, erősen borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk (kb. 3/4 óra).
  5. Az  uborkát vékony hosszanti csíkokra szeleteljük, a végén hozzáadjuk, majd pár perc múlva a tejszínt vagy tejfölt beletesszük.
  6. Érdemes előzetesen kiszedni a főzőléből, kissé kihűteni, és abban elkeverni a tejszínt vagy tejfölt, majd visszarakni az egészbe, így egyenletesebb lesz a végeredmény.