17 CSOKIS GESZTENYETORTA
Hozzávalók
20 dkg darált zabkorpa
50 dkg gesztenyepüré (cukormentes!!!!!!!!!!!!!!)
5 dkg vaj...
4 dl tej
1 cs csokis pudingpor (cukormentes!)
10 dkg "cukor"
4 dl tejszín
Elkészítés
A darált zabot összegyúrjuk 40 dkg gesztenyepürével és a vajjal, édesítővel. Egy tepsi aljába nyomkodjuk és egy kis időre hűtőbe tesszük.
A pudingport megfőzzük a tejjel és a "édesítővel", majd összekeverjük 10 dkg finomra reszelt gesztenyepürével, és a tésztára kenjük.
A tejszínt kevés édesítővel kemény habbá verjük, és az előző krémre tesszük. A tetejére diabetikus csokoládét reszelünk.
16 LIGHT SZALONCUKOR

"Rumos aszalt szilvás-diós bonbonok
Hozzávalók kb. 18-20 darabhoz...
10 dkg aszalt szilva
víz
ízlés szerinti rum aroma
7 dkg dió
LIGHT JAM
ízlé szerinti fahéj
MÁZHOZ:
1 tk LIGHT VAJ
kevés víz
Az aszalt szilvát beáztatjuk kb. fél óra-órára annyi langyos vízbe, amennyi ellepi, öntünk hozzá rumaromát is, amennyit ízlésünk kíván. A többi hozzávalót aprítóba tesszük, majd hozzáadjuk a leszűrt szilvát is és az egészet pépesítjük-aprítjuk. A masszát bonbonformába (gumis jégkockatartó, vagy gyúrjuk) adagoljuk és hűtőbe tesszük, nálam bő fél napot töltött hidegben.
A darabokat a szilikonformából kinyomkodjuk és bevonjuk a csokival, amihez a csokit vízgőz fölött a vízzel és vajjal felolvasztjuk. ehhez hurkapálcát vagy fogpiszkálót használunk segítségként és a bevont darabokat rácson szilárdítjuk. Ha a csoki megkeményedett, kapszlikba helyezzük/megesszük/
15. RÁKÓCZI TÚRÓS
alakbarát változatban
Hozzávalók:
...
Tészta:
15dkg zabkorpa
2db tojás sárgája kikeverve
2 db tojásfehérje habbáverve
2 e.k. 12%-os tejföl
2,5dkg light vaj
Édesítő
1/2 cs. sütőpor
Vanília aroma
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt 20x30cm-es tepsibe tesszük. Megkenjük cukormentes baracklekvárral
Majd rátesszük a túrós tölteléket
Töltelék:
500g zsírszegény túró
vanília aroma
édesítő
2 ek tejföl
2 tojásfehérje
180-200 fokon 15percig sütjük.
Közben édesítővel kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Ha letelt a 15perc a túró fölé kenjük a tojáshabot és 160 fokon addig sütjük még a süteményt, míg szép aranybarna nem lesz a teteje.
Összesen 20 szelet lett.
14 Lekváros, sült alma – a téli kedvenc
13. MÁKOS TÚRÓGOMBÓC

"Szuper konnyu,gyors,finom es egeszseges turogomboc!!:)
Hozzavalok:
500 gr zsirszegeny turo...
100 gr zabkorpa (daralt)
4 tojas feherje (felverve)
2 tojas sargaja KIKEVERVE
edesitoszer izles szerint
meggy/afonya
a legvégén mak(daralt cukormentes)
A hozzavalokat a tojasfeherje és mák kivételevel, osszegyurjuk,majd az így kapott túrós masszához a legvegen a feherjet is hozzaadjuk es meg egyet gyurunk rajta óvatosan.10 percig pihentetjuk, majd golf labda nagysagu golyokat formazunk belole es a kozepebe meggyet/afonyat teszunk.
Forrasban levo vizben 5 percig fozzuk.
Ha megftt Daralt makba forgatjuk,majd megszorjuk edesitoszerrel a tetejet.Natur joghurtal talaljuk..
Jo etvagyat!!!"
12. KÓKUSZOS TÚRÓGOLYÓ
Hozzávalók: sovány túró
vanilia aroma
kókuszreszelék és kókusz aroma
1-2 ek tejföl vagy natur light krémsajt
kevés zabkorpa (épp csak annyi hogy gyúrhatóvá váljon a massza)
édesítő
Hozzávalókat összegyúrjuk és golyókat formázunk belőlük. A golyókat kókuszrexelékbe forgatjukv.
11. Túrófelfújt
Hozzávalók:
25 dkg sovány túró
édesítő
3 db tojás
1 db citrom
2 evőkanál zabkorpa
Hogyan készítsd el?
A tojás sárgáját habosra keverjük az édesítővel, majd hozzákeverjük a zabkoprát, az áttört túrót, a citrom reszelt héjár és a levét is.
Óvatosan beleforgatjuk a habnak felvert tojásfehérjéket. Az elkészült tésztát szufflé vagy muffin formákba kanalazzuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp: diétás lekvárral vagy diétás szörppel ( narancsos diét piroska ) tálaljuk!
X. Banános süti karamellöntettel
1 csomag NoCarb tészta
1 közepes banán
2 tojás...
fahéj
édesítő
A tésztát leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a banánnal együtt pépesre turmixoljuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kihabosítjuk az édesítővel és a fahéjjal, a fehérjét kemény habbá verjük.
A tésztás-banános pépet hozzáadjuk a tojás sárgájához, majd az egészbe óvatosan beleforgatjuk a fehérje habot.
A tésztát gyümölcskenyér formába öntjük, és hőlégkeverésen 180°C-on 25 percig sütjük.
Öntetnek én karamell ízű proteinport kevertem ki krémes állagúra, ezzel locsoltam meg. Természetesen bármilyen más fehérjével, illetve kakaóporból készült öntettel is bolondíthatjuk.. De magában is nagyon finom..

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza - cukormentes
2 db kisebb banán
1 dl tejszín
rumaroma
Forgatni:
10 dkg diét csokoládé
1 ek vaj - laktózmentes
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan össze turmixoljuk, majd betesszük a hűtőbe 3-4 órára.
Ha letelt az idő, akkor golyókat formálunk belőle vizes kézzel, majd a csokoládét a vajjal és tejszínnel felolvasztjuk, majd bele forgatjuk a golyókat és rácsra tesszük.
Betesszük a hűtőbe, hogy jól lehűljön és a csoki megdermedjen rajta.
Szerző: Kiss Mónik
VIII.

Hozzávalók:
Fehér:...
6 db tojásfehérje
30 dkg kókusz reszelék
ízlés szerint édesítő
Barna:
6 db tojássárgája
20 dkg szezámpehely
rumaroma
35 dkg vaj
10 dkg kakaópor
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd bele tesszük az édesítőt és kókuszreszeléket, majd alapossan meggyúrjuk.
A barna részhez is a hozzávalókat alaposan össze gyúrjuk.
Majd muffin formát folpackal kibélelünk.
Bele teszünk egy adag fehér részt, majd az aljára barna részt.
Majd ha az összes kész, akkor lefóliázzuk, és mehet egy napra a hűtőbe hogy össze álljon.
Másnap kifordítjuk a formából.
VII JOGHURTOS GYÜMÖLCS SALÁTA
gyümölcsöt (alma, ananász, narancs, eper, barack, szőlő, kivi, málna, körte, stb) felkockázzuk és light gyümölcsjoghurtba, vagy édesített natúrjoghurtba belekeverjük. Fagyi kehelyben tálaljuk.
___________________________________________________________________
A nagy klasszikus habkönnyű nyári változata. Miniatűr túrógombócok, prézli nélkül, tojássárga nélkül, csak tojásfehérje habbal, meggyszósszal és sok friss piros gyümölccsel. Ezeket a kis gombócokat egy meggyleves betétjének is simán el tudnám képzelni, ha egyszer megérteném, hogyan lehet egy étkezést édességgel kezdeni.
Túrógombóc nyáriasítva
(3 adag)
250 g túró
1 citrom finomra reszelt héja
1 tk vanilia aroma
1-2 tojásfehérje
egy csipet só
édesítő
1. A túrót áttöröm, a vaníliaaromával és a citromhéjjal ízesítem.
2. A tojásfehérjét a sóval lágy habbá verem, hozzáadom az édesítőt, és keményre verem. Kiveszek belőle egy kicsit, és fellazítom vele a túrót. Csak ezután forgatom a maradék habot a túróhoz.
3. Egy teáskanálnyi golyókat gyúrok a masszából, és forró vízbe dobom pár percre. Ha feljön a víz tetejére, egy percig még főzöm, aztán kiveszem őket, de óvatosan. Hagyom kihűlni.
________________________________________________________________________________________________________________
V.UPDATE AMERIKAI PALACSINTA
Hozzávalók:
4 tojás
1 dl tej, 1-1 dl szóda
4-5 ek zabkorpa
1 kk sütőpor
Só és porrázúzott édeske
És annyi Update liszt, hogy palacsintatésztánál picit sűrűbb legyen
(ha viszont túl sűrű akkor szódát még tehetünk hozzá)
Olajt, vajat egyáltalán nem használunk
Fenti hozzávalókat összeturmixoljuk
Megpucolunk 4-5 db almát és belereszeljük a tésztába, hogy sűrű főzelék állaga legyen (lehet más gyümölccsel pl banánkarikákkal is bolondítani)
Olaj nélkül az így kapott masszából egy merőkanállal teszünk egy forró teflonba, de nem csurgatjuk körbe, hanem hagyjuk hogy a teflon közepén lepényszerűen süljön, majd óvatosan megfordítjuk.
Ha kész light lekvárral, gyümölccsel, joghurttal vagy diétás túrókrémmel ízesítjük vagy bekenjük a tetejét. (ezt a palacsintát nem lehet feltekerni).
TIPP: formaszaggatóval kis kerek lapocskákat vágunk és akár mákos gubának is felhasználhatjuk.
TIPP: olvastam egy olyan változatot ahol liszt egyáltalán nincs benne, csak 1 kiskanál sütőpor. Még nem próbáltam, vár szerintem annak inkább tojásrántotta jellege lehet.
______________________________________________________________________________________________________________
IV.
JOGHURTOS HIDEG TORTA
Natur Joghurt 6 deci
Hab tejszín 3 deci
1-2 csomag zselatin
3 evőkanál kristálycukornak megfelelő édesítő
Vanilia aroma
Gyümölcs (akár narancs is)
A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot az édesítővel, aromával összekeverjük, picit meglangyosítjuk, majd belekeverjük a kevés vízbe feloldott zselatint. Lassan beleforgatjuk a tejszínhabot, majd egy folpackkal kibélelt formába öntjük, majd beledobáljuk a gyümölcsöket. Hütőben hagyjuk megdermedni.
_______________________________________________________________________________________________________________
III.
DIÉTÁS TRÜFFEL (TRIFLE) I.
A Hozzávalókat rétegesen egymásra tesszük és a hűtőben tároljuk
diétás Tejberizs
diétás Édesített natur joghurt
Cukormentes cerbona szétmorzsolva
diét Gyümölcs joghurt
Diétás puding
Banán
Diétás Jam
____________________________________________________________________________________________________________
II. ALMÁS-TÖKÖS MUFFIN
Hozzávalók:
3/4 kg nyers sütőtök
3/4 kg alma
3 tojássárgája
5 tojásfehérje
150 g mazsola
500 g túró
1 csomag sütőpor
100 g update liszt
200 g árpakorpa
Édesítőszer
só
Elkészítése: a nyers tököt valamint a nyers hámozott almát sajtreszelővel lereszeljük és a levét jó alaposan kinyomkodjuk. Hozzákeverjük a mazsolát és a túrót, a lisztet és korpát és az így kapott masszát átkeverjük. Tojásfehérjét és sárgáját felverjük hozzákeverjük az porrátört édesítőtablettát, sót és sütőport, majd ezt is belegyúrjuk a tésztába. Ha mindez kész akkor muffin formába kanalazzuk és megsütjük.
Tipp: ha szilikon formát választunk, akkor azt nem kell kivajazni így még diétásabb.
_____________________________________________________________________________________________________________
I.

Hozzávalók egy kis adaghoz (10 darab, tényleg kicsi adag, nálam 1 étkezés volt):
50 g zabpehely (apró szemű)
50 ml sovány tej...
25 g csokis / natúr / vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
1 tk. keserű kakaópor
1 ek. főzött kávé
1 ek. diabetikus baracklekvár (ha fehérjepor nélkül készítjük, 1 tk. elég)
pár csepp rumaroma
pici fahéj
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)
A belsejéhez:
80-100 g sovány/zsírszegény túró (én 100 grammot használtam fel, így elég nagy lett a fehér rész aránya, szóval lehet kevesebbel is készíteni)
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit
10 g kókuszreszelék
35-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta porrá törve)
A forgatáshoz: kókuszreszelék (8-10 g)
Elkészítés:
A tejben elkeverjük a kávét, rumaromát és édesítőt. A zabpelyhet teflonserpenyőben szárazon, kevergetve kicsit megpirítjuk. Ráöntjük a tejet, addig kevergetjük (takarékláng felett) amíg az egészet be nem szívja. Összekeverjük a fehérjeporral és a kakaóporral, fahéjjal, hozzáadjuk a baracklekvárt, és alaposan összegyúrjuk (ha nem állna össze, pár csepp tejet/vizet lehet hozzáadni).
A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a vaníliát, kókuszt, édesítőt.
Összeállítjuk a sütit: a zabpelyhes masszából vizes kézzel kb. kisebb diónyi mennyiséget veszünk, golyót formálunk, kilapítjuk, a közepére túrókrémet teszünk (egyszerűbb, ha ezt is golyóvá formáljuk előtte), és félgömb formára alakítjuk. Más módszerrel is lehet készíteni persze, a lényeg, hogy kókuszdió-szerű kis félgömb kerekedjen a dologból :))
Azonnal is fogyasztható, de sokkal finomabb, ha néhány órára hűtőbe tesszük.